Att producera film för internet (tips)
Film är idag ett kraftfullt hjälpmedel i arbete med kommunikation och påverkan via internet. De sista 30 dagarna står YouTube exempelvis för 14 procent av all nättrafik och är därmed den tredje största hemsidan i världen enligt Alexa.
Efter att själv ha experimenterat med filmproduktion till internet kan jag emellertid konstatera att det är som vanligt. Det räcker inte att ha en bra idé… genomförandet betyder allt. Från ax till limpa! Passande nog trillade jag över Spets Produktion. Det är ett produktionsbolag som specialiserat sig på webb-tv och har valt att lägga lika stor vikt genom hela produktionskedjan – från strategi till produktion och distribution. Det som gör Spets särskilt spännande är att deras producenter har många års erfarenhet som nyhetsjournalister med stor kunskap om vad som gör att en film blir ”klickad” av den aktuella målgruppen. Jag passade därför på att ställa några frågor till Anna Bengtsson, som är producent och reporter på Spets och har tio år bakom sig som nyhetsjournalist, bland annat på svd.se och aftonbladet.se.
-”Produktionsalternativen sträcker sig från att filma och redigera själv och publicera via t ex YouTube till att anlita ett produktionsbolag och publicera via en egen spelarlösning. Fördelarna med att producera inhouse kan vara att hålla kostnaderna nere. Nackdelarna kan vara att kvalitet, innehåll och strategi för spridning av filmen blir mindre bra och att det ofta tar betydligt mycket mer tid i anspråk än man hade räknat med. Väljer man att jobba med ett produktionsbolag kan man räkna med en professionellt utförd produktion, som dessutom har ett tydligt målgruppstänk och – inte minst – en plan för hur målgruppen ska kunna se filmen. Det är ofta där som inhouseproduktionerna brister. En film som ingen ser blir dyr oavsett hur billig den var att producera!”
Vad bör jag generellt tänka på om jag vill producera en web-film?
-”Den större delen av jobbet ligger i förarbetet – med start i en tydlig brief jobbar man fram allt från intervjupersoner till inspelningsplatser och manus. Förarbetet är nyckeln till ett lyckat filmprojekt, är det välgjort går ofta inspelningen och efterbearbetningen lätt. Dessutom skulle jag vilja framhålla hur viktigt det är att tänka på distributionen – alltför många publicerar fortfarande sina filmer på YouTube och sitter sedan still och hoppas på tittarsiffror.”
-”Berätta i god tid att presskonferensen kommer att sändas via webben och gör den lättillgänglig att ladda ner högupplöst. Det kan också vara bra att erbjuda media högupplösta och oredigerade klipp och intervjuer som de kan använda för att klippa i eller komplettera sitt material med. Se till att materialet finns tillgängligt så snart som möjligt efter avslutad presskonferens, gärna inom en timme. Jobba gärna med livesändningar – det kan vara ett sätt att locka tidspressade journalister som inte hinner lämna redaktionen. Gör en professionell inspelning, både vad gäller ljud och bild – mica upp den som talar, se till att ljudet från alla frågor kommer med och ljussätt gärna så att talarna syns. Planera för inspelningen redan när ni planerar presskonferensen; hur ser lokalen ut, hur många ska tala, i vilken ordning, kan man klippa in ppt-bilder osv – allt för att skapa en professionell film.”
-”Här är ju ton och personligt performance framför kameran det viktigaste. En VD som flackar med blicken sänder helt fel signaler. Lägg lite tid på att regissera och hitta en miljö som känns passande. Handlar det om uppsägningar kan ett lyxigt vd-rum med utsikt över hela stan ge helt fel signaler.”
-”Tänk på att du har en tittare och tittaren på nätet är betydligt mer krass än den traditionella tv-tittaren. På nätet är tittandet on-demand. Innehållet måste alltså vara så intressant att man aktivt väljer att klicka på filmen. Kanalen är också avgörande för hur produkten presenteras; sociala medier och YouTube har sin tilltalston, en film som visas på en mässa eller går som utskick till målgruppen har sin.”
Tittarna är ofta rastlösa och utbudet av film enormt på nätet. Har du några tankar om hur jag får dem att faktiskt vilja titta i 2-4 minuter på just min film… och hur de ska hitta den?
-”Jag är inte så säker på att tittarna är rastlösa, en bättre beskrivning är nog kräsna. De två enskilt viktigaste parametrarna för att nå tittare till sin film är att dels skapa ett tillräckligt intressant innehåll, dels att se till att filmen publiceras där din målgrupp finns (kan t ex vara en blogg, ett forum, en mediekanal eller den egna kanalen). Men några enkla tips för att nå tittning är annars:
- Var tydlig med rubriken – skriv inte ”Se filmen här” eller liknande – det säger inget om innehållet.
- Tagga din film med relevanta sökord.
- Ha en tydlig vinkel och gå direkt på innehållet, jobba inte med långa, omständliga inledningar.
- Gör hellre flera korta, välvinklade klipp, än ett långt som försöker berätta allt.
- Var noga med var du publicerar din film och jobba gärna med pr-aktiviteter kring den för att nå ut.
- Över huvud taget jobba aktivt med att integrera filmen i den övriga kommunikationen.
- Ha en långsiktig strategi för hur ni jobbar med film, då vänjer sig er målgrupp vid att ni jobbar med rörligt och är mer benägna att återvända till er kanal.”
Gäller ”andra regler” för film som produceras för exempelvis iPad, alternativt film i första hand avsedd att ses via smartphones (t ex iPhone) jämfört med film som i första hand avses för mer traditionella PC och Mac?
-”För det första bör man känna till att iPad och IPhone inte är kompisar med flash – en hel del film som visas i flashspelare kan därför inte ses i iPhone och iPad, YouTube undantaget. Men om vi pratar innehållsmässigt erbjuder både smartphones och framför allt läsplattor ytterligare möjligheter att sätta filmen i ett sammanhang som består av allt från text och stillbilder till läsarinteraktivitet. Kolla in de nya applikationerna från tidningar som Style by Kling och Aftonbladet så förstår ni vad jag menar.”
Vilka frågor ställer du till mig som kund inför ett projekt? Hur förbereder jag mig bäst som beställare?
-”Tittaren är startpunkten för varje filmprojekt och målgruppen är avgörande för hur vi sedan formulerar allt ifrån innehåll och distribution. Det vi begär av dig som kund är att ni tänkt igenom vilken er målgrupp är, syftet och mål med projektet och med det som bas sätter vår kreativa process igång. Som kund bör du vara noga med att få återkoppling och beskrivning av projektet, särskilt om du är en ovan beställare. Begär att få se referensfilmer och liknande filmer så att ni talar samma språk. När väl inspelningen är gjord finns det begränsade möjligheter att göra stora förändringar.”
Länktips:
Mer om YouTube på Wikipeda http://sv.wikipedia.org/wiki/Youtube.
Alexa statistik om YouTube: http://www.alexa.com/siteinfo/youtube.com
Spets Produktion www.spetsproduktion.se. Anna Bengtsson nås på anna@spetsproduktion.se eller telefon 0709-628192.
Det finns i övrigt ett antal olika produktionsbolag av web-TV i Sverige med något olika specialiteter och inriktning. Några är t ex Wallen Media, Creo Media Group och FilmExpress.